
-bygg image og varemerke

Viktig informasjon til både utstillere og besøkende !
Er du opptatt av BÆREKRAFT og vil synliggjøre dette internt og eksternt:
-få ALLE dine medarbeidere til å ta kurset online.
Fagmessen Østlandske Storhusholdning 2025 løfter bærekraftig praksis og forebygging av matsvinn som ett av sine hovedfokusområder – med praktiske tiltak, kompetanseheving og utstrakt samarbeid med Matsentralen Innlandet, Matvett og Ragn-Sells.
Fagmessen arrangeres 15. – 16. oktober, og markerer i år et tydelig skifte mot mer ansvarlig og bærekraftig drift i bransjen. Med en fersk matsvinnlov vedtatt av Stortinget våren 2025, understreker messeledelsen betydningen av at aktørene i bransjen har konkrete tiltak og systemer på plass, både av hensyn til klima og økonomi.
Har du allerede tatt kurset tidligere, kan du sende en e‑post til mk@matvett.no for å få registrert dette. Vi anbefaler likevel alle å ta kurset på nytt – både for å holde seg oppdatert og for å få et ferskt kursbevis som gjelder for 2025.
Utstillere: Ta kurset, trykk HER:
Besøkende: Ta kurset, trykk HER:
-eller ta begge å bli ekspert!
Et konkret og målbart matsvinnfokus
Serveringsbransjen står for rundt 4 % av det totale matsvinnet i Norge, og kaster årlig over 17 000 tonn spiselig mat. Dette representerer ikke bare store økonomiske tap, men også betydelige klimagassutslipp. Østlandske ønsker å vise at det finnes løsninger.
– Vi vet at loven skjerper kravene. Det er nå det gjelder å komme i gang, og vi vil gjøre det så enkelt og effektivt som mulig for utstillere å bidra, sier Konrad Sel, prosjektleder for Østlandske Storhusholdning. – Dette handler ikke om å være perfekt, men om å ta ansvar. Vi tror bransjen er klar for å vise hva vi faktisk får til, fortsetter han.
For å sikre konkrete resultater blir både matsvinnet og maten som reddes målt under hele messen:
- Ragn-Sells registrerer og veier all mat som kastes.
- Matsentralen tar imot og registrerer maten som ellers ville blitt kastet, men som i stedet blir reddet og delt ut til folk som trenger den.
I fjor resulterte dette i at 855 kilo mat ble reddet, samtidig som matsvinnet ble systematisk dokumentert. Et tydelig bevis på at når vi måler, lærer og handler – kan små grep gi stor effekt.
Tydelige kriterier for å bli messens beste stand
Alle utstillere oppfordres til å ta det digitale Kutt Matsvinn-kurset før messen starter. Kurset tar ca. 10 minutter, gir grunnleggende innsikt i matsvinnproblematikk og praktiske tiltak og belønnes med diplom og et KuttMatsvinn-ambassadør-skilt til standen. For å kunne vinne prisen for beste stand er det et krav å ha gjennomført kurset.
– Kurset bidrar til å bygge felles forståelse og ansvarsfølelse på tvers av hele messen. Vi håper alle vil gjennomføre det for å sikre et best mulig resultat uten matsvinn, sier Marie Kleppe, prosjektleder i Matvett.
Innsamling av overskuddsmat – med fokus på mattrygghet
Et av messens viktigste tiltak er å organisere innsamling og omfordeling av overskuddsmat. Matsentralen Innlandet vil stå klare til å ta imot spiselig mat i uåpnet originalemballasje.
Av hensyn til mattrygghet kan de ikke ta imot ferdig tilberedt mat. Vi oppfordrer derfor utstillere til å planlegge produksjon og servering slik at svinn av ferdiglaget mat reduseres til et minimum, for eksempel gjennom mer presise mengdeberegninger, fleksible porsjonsløsninger og god kommunikasjon med publikum om smaksprøver og serveringstidspunkt.
– Det er meningsfullt å kunne redde mat som ellers ville blitt kastet, og samtidig hjelpe organisasjoner som jobber for mennesker i en vanskelig situasjon, sier Carin Ramsberg i Matsentralen Innlandet.
Donasjon av overskuddsmat vil foregå i bakre del av hallen på begge messedagene, og utstillerne har fått god veiledning på hvordan maten skal pakkes og merkes. Utstillere for egen info.